Tudja meg az igazat az öreg fa ablakokról!

Tudja meg az igazat az öreg fa ablakokról!

Tudja meg az igazat az öreg fa ablakokról!
Önnek is régi beragadós, hézagos és huzatos fa ablakai vannak?

Önnek is régi beragadós, hézagos és huzatos fa ablakai vannak?

„Szakértők” hirdetéseitől hemzseg az internet, amelyek azt mondják, hogy miért cserélné le régi fa ablakait, inkább újíttassa fel őket.

Rámutatunk néhány nyilvánvaló tényre, amelyek után Ön is egyet ért majd velünk, hogy a régi fa nyílászárókat érdemesebb és hosszú távon olcsóbb lecserélni, mint felújíttatni.

Energia hatékonyság

A fa nyílászárókról a legtöbben olyan szinonimákra asszociálnak, mint klasszikus, stílusos, környezetbarát. Ez persze mind helytálló, de kevesen gondolnak arra, hogy ezek a nyílászárók is követik az energiahatékonysági trendeket és szépség mellett a rezsiköltséget is csökkentik. Ellentétben a felújított, elavult technológiát képviselő nyílászárókkal.

Költségek

A felújítási költségek ugyan alacsonyabbak lehetnek, mint a teljes csere, de a csere néhány éven belül behozza az árát a fűtési költségek csökkenésével, onnantól pedig gyakorlatilag csak a pozitív hatások érvényesülnek. Azonban az alacsonyabb felújítási költség a legtöbb esetben csak illúzió. Gondoljunk csak bele, a régi fa ablakok a technológiai hátrányból kifolyólag és az esetenként kifogásolható minőség miatt sokkal könnyebben vetemedtek meg, mint a modernebbek. Ráadásul ki tudja, hogy hányszor voltak már az idő során újra festve. Az elromlott zárakról nem is beszélve…

Az ilyen régi szerkezetek 42 mm keresztmetszetűek, melyekbe csak kétrétegű és azon belül is rossz hőszigetelő képességű üveg építhető be (cca. Ug=2,8W/m2K), aminek ráadásul a súlyát a szerkezet nem is tudja hosszú távon elviselni Az utólag beépíthető tömítés számára nincs megfelelő hely, így nagyban rontja – sok esetben ellehetetleníti – az zárak működtetését. Ezen túl a szárnyakat is újra kell illeszteni-pászítani és az újra festésről se feledkezzünk meg.
Ezen feladatok elvégzése tetemes költséget emészt fel, amiért gyakorlatilag nem kapunk valós műszaki tartalom javulást, és sok esetben a festést is meg kell ismételni 1-2 év elteltével. A fal-ablak csomópontot pedig még meg sem említettük, pedig a hőszigetelés szempontjából nem elhanyagolható.
Ár-érték arányban mindenképp az új ablak, azon belül is a háromrétegű üvegezéssel ( Ug=0,5W/m2K) ellátott 92 mm-es profilvastagságú Premium termékünk ajánlott, ami teljes hőátbocsátási tényezőjével (Uw=0,74W/m2K) a passzív házas elvárásokat is teljesíti.

Esztétika

A nyílászárók cseréje a legtöbb esetben együtt jár külső és belső felújítással, átalakítással is. De ha nem is esik egy időpontba, előbb-utóbb a felújítás elkerülhetetlen. Ha pedig új külsőt kap a környezet, akkor kevés esélyünk van rá, hogy a régi fa ablakaink beleillenek ugyanabba a környezetbe.

A fenti érvek figyelembe vételével mérlegelje Ön is, hogy a felújítás vagy a csere mellett dönt.

Ha további kérdései lennének vagy tanácsra van szüksége fa nyílászárókkal kapcsolatban, szakembereink örömmel állnak rendelkezésére.