CSOK 10+10: csak okosan! 

CSOK 10+10: csak okosan! 

CSOK 10+10: csak okosan! 
CSOK 10+10: csak okosan! 

A tavaly év végén bejelentett és azóta is folyamatosan napirenden lévő új Családi Otthonteremtési Kedvezmény sokaknak rég várt lehetőséget biztosít arra, hogy olyan családi fészket építsenek, amelyet mindig is szerettek volna. A szabályt nem dolgozták még ki teljesen, első bejelentése óta többször változott is, de szerencsére ezidáig csak pozitív irányba.

Nehéz eligazodni a változások erdejében, ezért pontokba szedtük a CSOK legfontosabb ismérveit az eddigi változásokkal együtt:

  • Meglévő vagy vállalt 3 gyermek esetén 10 millió forint vissza nem térítendő támogatás és 10 millió forint kamattámogatott hitel igényelhető. A vállalást (ha még nincs 3 gyerek) 10 éven belül kell teljesíteni.
  • A 10 millió hitel igénylése nem kötelező.
  • Csak házaspárok részére lehetséges.
  • Az ingatlan méretére vonatkozó szabályok: minimum 60 nm-es új lakás vagy minimum 90 nm-es új ház.
  • Amennyiben az igénylés vállalt gyerekekkel történik, legalább házastársak egyikének 40 év alattinak kell lennie.
  • Nem kizáró tényező a meglévő ingatlan, de az a kikötés, hogy az összes – igénylésben – érintett családtag állandó lakcíme az új ingatlan legyen maximum 1 éven belül.
  • A támogatás feltétele továbbá a büntetlen előélet.
  • Fontos szabály még, hogy az igénylőnek legalább kétéves TB-biztosítotti jogviszonnyal és 180 napos munkaviszonnyal kell rendelkeznie.
  • Új (februári) fejlemény a CSOK-al kapcsolatban, hogy építészt kell megbíznunk a kivitelezéssel, aki minden felelősséget visel. Továbbá várhatóan megszűnik az 5 éven belül eladott lakás árának kötelező beforgatására vonatkozó szabály. Amelyet pedig sokan várnak: remélhetőleg a CSOK felhasználható majd nagyvárosokban a tetőtér-beépítések finanszírozására. Az új  változásokról februárban várható döntés.

Ha a CSOK segítségével tervezi megépíteni végleges családi fészkét, akkor ne spóroljon a minőségen, az esztétikán és a tartósságon. Különösen vonatkozik ez a nyílászárókra. Mindannyian egyet értünk abban, hogy ha egyszer már építkezünk, nem szeretnénk 5-7 év múlva újra lecserélni az ajtókat és az ablakokat. Pláne, ha nem befektetési célra, hanem végleges családi fészeknek szánjuk az új lakásunkat vagy házunkat.

Ezen kívül talán eszünkbe sem jut, de az sem mindegy, hogy gyermekeink milyen emlékeket visznek magukkal. Egy esztétikus, mutatós fa ablak nemcsak a szemet gyönyörködteti, de hatékonyan tartja benn a házban a meleget is.

Döntés előtt konzultáljon szakembereinkkel!

Kérjen ajánlatot vagy vegye igénybe szakértelmünket, örömmel állunk rendelkezésére.