Biztonságos ablakok. Biztonságban tudná értékeit?

Biztonságos ablakok. Utazni készül és biztonságban szeretné tudni értékeit?

Biztonságos ablakok. Utazni készül és biztonságban szeretné tudni értékeit?
ablak biztonság

Otthonunk értékeinek elsőszámú védelmezői a nyílászárók: ajtóink és persze a biztonságos ablakok. Érdemes lehet tehát körülnéznie, mi is várható például az ablakoktól a biztonság terén.

A mai ablakok biztonsága jóval túlmutat a húsz évvel ezelőtti állapotokon, a gyártástechnológia és a felhasznált anyagok olyan mértékű fejlődésen mentek át, amelyek összehasonlíthatalanul biztonságosabb nyílászárók gyártását teszik lehetővé.

A biztonsági ablaküvegek belépő kategóriája az átdobásgátló üveg. Mint neve is mutatja megakadályozza, hogy az idegen testek, kövek, kavicsok az ablaküvegen áthatolva a padlón landoljanak. Az üveg eltörhet, szétrepedezhet, de a hozzávágott kő nem repül át rajta. Az ilyen ablakok kétrétegű biztonsági üvegezéssel készülnek, melyek megakadályozzák a kisebb testek áthatolását.

Alapfokú biztonság

A nyújtott biztonság alapfoka az átdobásgátlás, de az ilyen ablakoknak van még egy előnye. Kiemelkedő biztonságot nyújt a kisgyermeknek. Ha véletlenül betöri mert nekimegy a kisbiciklivel, nem hullanak le az üvegcserepek, nem esik a gyermek nyakába az üveg… – megvédi az extrém sérülésektől.

A fentebb részletezett biztonsági tulajdonság még nem rendelkezik biztonsági  minősítéssel, de nagyon sok esetben hasznos lehet. Az ilyen üvegeket rétegesen gyártják, két például 3mm-es üvegréteg között egy réteg speciális gyantafóliát helyeznek el, amely az üveg átláthatóságát észrevehetően nem rontja, de a biztonságot fokozza.

Minősített üvegek

A minősített biztonsági üvegeket A1, A2, A3-mas kategóriákkal minősítik. A minősítést az ÉMI és a MABISZ közösen végzi, illetve kontrollálja. Az A1-es üvegek két üveg között két réteg fóliát tartalmaznak (pl.4+4/2), az A2-es minősítésűek pedig két üvegréteg között négy réteg fóliát (pl.4+4/4). Az A3-mas üvegek már egyedi gyártásban, golyóálló és bankbiztonsági célokra készülnek.

A minősítések az áttörés ideje szerint sorolják a üvegeket kategóriákba. Például meg van adva, hogy fejszével csapkodva mennyi ideig kell ellenállnia az ablaknak… Ez azért már elég jól hangzik!

Mit tesz ehhez hozzá az ablakkeret biztonsága?

A nyitható ablakokkal szembeni alapvető elvárás, hogy feszítéssel ne legyen nyitható. Erre vonatkozó tapasztalataink nagyon jók. A ROPANT termékek esetében ritkaság, hogy egy bezárt ablakon feszítéssel jutna be a betörő. A zárszerkezetek gomba alakú zárófejei nem csak bezárnak, de kapaszkodnak… – ezért remek, biztonságos zárást valósítnak meg. Ehhez jön még a záródási pontok száma, egy jó ablakon a szárny minden oldalára jut belőlük, akár több is.

ROPANT Standard, Premium

A ROPANT STANDARD megoldása már 68 mm-es profilvastagságnál is igen stabil zárást biztosít. Félbiztonsági vasalattal védettek, legalább egy gombás záródási pont van az ablakszárnyakon, de ezek száma növelhető. Az ablak nem leemelhető kivitelben készül.

A ROPANT PRÉMIUM megoldások alapbiztonsági vasalatot tartalmaznak. Megnövelt 30mm szélességű, speciális záróelemek kerülnek bele és a csavarozás iránya sem merőleges.  Így a csavarok nyírás ellen is ellenállóbbak. A megnövelt profilvastagság már magában is tovább növeli az ablakkeret és a záródás stabilitását…

Sajnos a riasztórendszer elhagyását még mi sem javasolhatjuk. Mindenesetre, ha a rosszindulatú személyek ilyen ablakokkal kerülnek szembe, jó eséllyel elpályáznak más vadászterületre…