Az alapanyag - Fa nyílászárók - ajtók, ablakok

Az alapanyag

Az alapanyag
borovi fenyő

Az alapanyagként szolgáló fafajta meghatározza a megjelenést, azaz esztétikai funkciót testesít meg. Ha ránézünk egy faajtóra vagy faablakra, első ami szemünkbe tűnik, a faerezet mintája és színe. Ez az ami meghatározza a nyílászáró esztétikáját, ugyanakkor a mechanikai, műszaki jellemzők javarészét is. A fa nyílászáró legfontosabb alapanyaga.

Szerkezeteinket félkész termékek – ajtó- és ablakfrízek, táblásított lapok, szendvicspanelek – felhasználásával készítjük. Műszárított kivitelben, nedvességtartalom ellenőrzés mellett kerülnek raktárunkba, ahol állandó páratartalom biztosításával tároljuk azokat.

A frízanyagok szerkezeti vastagságtól függően három, négy, illetve öt rétegben ragasztottak a vetemedés elkerülése érdekében. Alapesetben a rétegek hossztoldottak is, mely szintén javítja az alapanyagok alaktartását. Egyedi kérésre toldásmentes alapanyag is felhasználható a gyártáshoz. A hossztoldott termékek előállítása során a legoptimálisabb az alapanyag kihozatal, ezért a műszaki többlet mellett a környezetvédelem miatt is előnyös hossztoldott szerkezetekkel dolgozni.

Fafaj kiválasztása

Nyílászáróinkat normál rendelés esetén borovi fenyőből készítjük. Egyedi kérésre bármilyen műszakilag alkalmas fafaj használható a gyártás során.A kül-, és beltéri felhasználásra leggyakrabban alkalmazott fafajok:

Borovi fenyő
Közepesen kemény, közepes térfogatsúlyú (500-600kg/m3), magas gyantatartalommal. Kültéri felhasználásra alkalmas.

Lucfenyő
Puha-közepesen kemény, könnyű-közepes térfogatsúlyú (450-500kg/m3), a borovi fenyőnél alacsonyabb gyantatartalommal. Kültéri felhasználásra korlátozottan, ill. felületkezeléssel alkalmas.

Vörösfenyő
Félkemény, közepes térfogatsúlyú (600-700kg/m3), magas gyantatartalommal. Tartós, kültéri falhasználásra kifejezetten alkalmas.

Tölgy
Nagy keménységű és térfogatsúlyú (750-850kg/m3), magas csersavtartalommal. Tartós, kültéri falhasználásra kifejezetten alkalmas.

Beltéri felhasználásra gyakran alkalmazott fafajok: Bükk, Akác, Európai dió, Amerikai dió, Cseresznye, Kőris, Juhar
Igény esetén terészetesen bármilyen műszakilag alkalmas fafajt fel tudunk dolgozni.

 

alapanyag-ref01
alapanyag-ref02
alapanyag-ref03
alapanyag-ref04
alapanyag-ref05
alapanyag-ref06

 

Itt küldheti el kérdését, üzenetét:

Név:

E-mail:

Telefon:

Város, régió:

Üzenet: