áFA mentes FA ablak, de hogyan - Fa nyílászárók - ajtók, ablakok

áFA mentes FA ablak, de hogyan

áFA mentes FA ablak, de hogyan
áFA mentes FA ablak, de hogyan

5 millió forintot spórolhat, ha most épít házat

2016-ban érdemes házépítésbe fogni. A CSOK és az Otthon melege mellett további kedvezményben részesülnek ugyanis a vállalkozó kedvű otthonteremtő magánberuházók idén január 1-től. Ez a kedvezmény pedig nem is elhanyagolható tétel, ugyanis 5 millió forint összegig visszaigényelhető lesz az áfa. Sőt, építési engedély helyett elegendő az építési bejelentés a munkálatok elkezdéséhez.

A kormány döntést hozott arról, hogy amennyiben magánerős építésbe fog valaki, az építőanyagok 27%-os áfáját 5 millió forintig visszaigényelheti 2016-tól. Ezzel pedig azt kompenzálta a kormány, hogy ugyancsak idén az építési vállalkozóknak 5%-ra csökkentette az építőanyagok áfáját társasház építése esetén.

Gyakorlatban a visszaigénylés folyamata úgy történik, hogy utólag benyújtott, névre szóló számlák alapján lehet a 27%-os áfát visszaigényelni 5 milliós összegig annak, aki 300 négyzetméternél nem nagyobb alapterületű házat épít. A számlákat a saját számlavezető bankhoz kell benyújtani, az államkincstár pedig erre a számlára utalja vissza az áfát. FONTOS! Kulcsrakész ház vásárlása esetén nem igényelhető vissza az áfa, csak kizárólag akkor, ha az építtető minden munkafolyamatról külön számlát nyújt be.

A számok tükrében: ha nagyságrendileg nettó 18 millió forintból tervezünk házat építeni, akkor juthatunk a maximális 5 milliós visszatérítéshez.

Természetesen az építési bejelentés elegendősége nem azt jelenti, hogy bármit építhetünk. A helyi építési szabályok továbbra is mindenkire vonatkoznak, és a kivitelezéshez továbbra is kell az építész által készített terv, mindössze a bürokrácia egyszerűsödött.

Aki új házat építését tervezi, de elvetette a fa nyílászárók beépítésének gondolatát, mondván, hogy szép meg hosszú távon jobban megéri, de rövidtávon magasabb kiadás, annak érdemes elgondolkodnia az újratervezésen, mert a fa ablakok, stílusa, eleganciája és időtállósága máris elérhető közelségbe került.

Kérje most ajánlatunkat kötelezettségek nélkül: